flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Мін"юсті ухвалено рішення допрацювати проект про відновлення довіри до судової системи

06 березня 2014, 10:48

Проект закону «Про відновлення довіри до судової системи України» буде доопрацьовано з урахуванням пропозицій адвокатської спільноти України та громадськості. Таке рішення прийняли учасники круглого столу, що відбувся сьогодні у Міністерстві юстиції України за участю очільника відомства Павла Петренка.

«Ми повинні відкоригувати критерії перевірки суддів. Вони не мають бути оціночними. Є чітка пропозиція учасників обговорення, щоби критерії були такими, аби спецкомісія могла, чітко проаналізувавши те чи інше судове рішення, визначити, чи суддя підпадає під ці критерії, чи ні. Тобто – без усіляких оціночних суджень», - підкреслив Міністр.

Так, за словами Павла Петренка, якщо, наприклад, суддя під час розгляду справ активістів Євромайдану, які були фактично політичними, виносив рішення про взяття під варту, і це рішення не було процесуальне, то він підпадає під ці критерії. «Якщо ж він виносив рішення не пов’язане із взяттям під варту, то він під них не підпадає. Тоді не буде бажання ні у кого використовувати цю перевірку для того, щоб тиснути на суддів», - наголосив Міністр.

Водночас під час круглого столу керівник Люстраційного комітету Єгор Соболєв назвав цей документ прикладом діалогу між владою так експертним середовищем. «Я пропоную не сприймати цей закон як проведення люстрації судового корпусу. Підготовка до люстрації – це великий та дуже болісний процес. Фактично наша зустріч – це закладання правил: будь-який документ має обговорюватися перед тим, як приймати остаточне рішення», - підкреслив він.

На думку голови Асоціації правників Дениса Бугая, законопроект потребує деяких правок. «Цей документ – сигнал для суспільства, яке очікує від нас, що певні люстраційні процеси розпочнуться. Я маю деякі застереження щодо документу. Зокрема, вважаю, що треба більш чітко визначити коло осіб, які будуть перевірені відповідно до цього закону», - вважає експерт.

Павло Петренко, підсумовуючи результати круглого столу, зазначив, що законопроект буде доопрацьований у найкоротші терміни. «Я маю надію, що цей проект закону буде доопрацьований з урахуванням пропозицій юридичної спільноти та широкого кола громадськості і завтра ж ми його розглянемо. Цей документ має потрапити до українського парламенту якнайшвидше», - зазначив Міністр.

«Якщо ми зараз його не приймемо, ми його не приймемо ніколи. І співвітчизники нам цього не вибачать», - наголосив очільник Міністерства юстиції.

Критерії люстрації суддів доопрацюють - Мін’юст

 05.03.2014

Проект закону «Про відновлення довіри до судової системи України» буде доопрацьовано з урахуванням пропозицій адвокатської спільноти України та громадськості.

Таке рішення прийняли учасники круглого столу, що відбувся вчора увечері в Міністерстві юстиції України, передає видання «Закон і Бізнес» з посиланням на прес-службу Мін’юсту.

«Ми повинні відкоригувати критерії перевірки суддів. Вони не мають бути оціночними. Є чітка пропозиція учасників обговорення, щоби критерії були такими, аби спецкомісія могла, чітко проаналізувавши те чи інше судове рішення, визначити, чи суддя підпадає під ці критерії, чи ні. Тобто – без усіляких оціночних суджень», - підкреслив Міністр юстиції Павло Петренко.

Так, за словами П.Петренка, якщо, наприклад, суддя

під час розгляду справ активістів Євромайдану, які були фактично політичними, виносив рішення про взяття під варту, і це рішення не було процесуальне, то він підпадає під ці критерії. «Якщо ж він виносив рішення не пов’язане із взяттям під варту, то він під них не підпадає. Тоді не буде бажання ні у кого використовувати цю перевірку для того, щоб тиснути на суддів», - наголосив Міністр.

Водночас під час круглого столу керівник Люстраційного комітету Єгор Соболєв назвав цей документ прикладом діалогу між владою та експертним середовищем. «Я пропоную не сприймати цей закон як проведення люстрації судового корпусу. Підготовка до люстрації – це великий та дуже болісний процес. Фактично наша зустріч – це закладання правил: будь-який документ має обговорюватися перед тим, як приймати остаточне рішення», - підкреслив він.

На думку голови Асоціації правників України Дениса Бугая, законопроект потребує деяких правок. «Цей документ – сигнал для суспільства, яке очікує від нас, що певні люстраційні процеси розпочнуться. Я маю деякі застереження щодо документу. Зокрема, вважаю, що треба більш чітко визначити коло осіб, які будуть перевірені відповідно до цього закону», - вважає експерт.

Павло Петренко, підсумовуючи результати круглого столу, зазначив, що законопроект буде доопрацьований у найкоротші терміни. «Я маю надію, що цей проект закону буде доопрацьований з урахуванням пропозицій юридичної спільноти та широкого кола громадськості і завтра ж ми його розглянемо. Цей документ має потрапити до українського парламенту якнайшвидше», - зазначив Міністр.

«Якщо ми зараз його не приймемо, ми його не приймемо ніколи. І співвітчизники нам цього не вибачать», - наголосив очільник Міністерства юстиції.Закон і Бізнес