flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Запропоновано створити муніципальну міліцію - варту

20 березня 2014, 09:01

 

У Верховній Раді запропонували створити муніципальну міліцію, яка запобігатиме дрібним правопорушенням і забезпечуватиме щоденну безпеку громадян. За прикладом загонів самооборони, райони міст патрулюватимуть варти, які підтримуватимуть порядок на місцях.
Відповідний проект Закону "Про Варту" вніс до парламенту народний депутат Віктор Жеребнюк. Документ зареєстрований за №4327.
На думку автора законодавчої ініціативи, до створення варт підштовхує низька ефективність правоохоронних органів, особливо у випадках охорони громадського порядку та майна, а також запобігання злочинам. "Варта" не замінить міліцію, але доповнить її в новій якості. Такий законопроект легалізує діяльність тих загонів самооборони, які відповідали за безпеку на вулицях.
Відповідно до законопроекту, варти підпорядковуватимуться місцевій владі (радам) і фінансуватимуться з бюджету. В.Жеребнюк прогнозує, що на невелике місто (35 тисяч населення) буде досить 15-18 співробітників варти. Керувати вартою буде її комендант, обраний депутатами місцевої ради. У невеликих селах комендант варти зможе нести службу одноосібно, як це робить шериф в США.
Завданням муніципальної міліції стане охорона правопорядку в населених пунктах, попередження псування комунального майна, запобігання дрібним злочинам, до яких у міліції не доходять руки. "Ми захоплюємося порядком в Європі, але забуваємо, що за кожен викинутий недопалок там загрожує штраф у 200 євро, – каже В.Жеребнюк. – А у нас нема кому закликати хуліганів до відповідальності, навіть коли руйнують дитячий майданчик або топчуть газон".
Нардеп також прокоментував побоювання, що муніципальна міліція може успадкувати старі проблеми міліції – хабарництво, свавілля, неповага до закону. "Якщо говорити про підбір кадрів у варти, то за зразок можна взяти грузинський досвід, – каже депутат. – Співбесіди і тести майбутніх поліцейських в Грузії проводилися цілим рядом фахівців – від наркологів до психологів. Були відібрані кращі кадри. Зарплата грузинського поліцейського становила 500-700 доларів (при середній зарплаті в країні на рівні 200 доларів), а зі знанням англійської – на 100 доларів більше. Звичайно ж, у нашому випадку передбачуваний рівень зарплати треба буде співвідносити з українськими реаліями, але при цьому домогтися гідного рівня оплати праці. До реформи в Грузії довіра населення до правоохоронних органів була на рівні 3%, міліція погрузла в корупції. Після реформи рівень довіри – близько 87%, і корупція була практично викоренена".
Народний депутат звертає увагу на підтримку ідеї варти з боку місцевого самоврядування. Дискусії про створення муніципальної міліції ведуться вже десять років, і в окремих містах зроблені спроби створювати такі підрозділи – в Ялті, Миколаєві, Вінниці. Проте досі їхній правовий статус не був визначений.
"Створення "Варти" стане першим кроком до реформування правоохоронної системи, – вважає В.Жеребнюк. – Зараз йде оновлення влади і суспільства, багато хороших хлопців проявили себе, і потрібно підтримати їхню ініціативу щодо наведення порядку".
 За матеріалами газети "

Закон і Бізнес